Onbegrepen ziekten

Volgens Zonneveld, promovenda aan het Erasmus Medisch Centrum, heeft ongeveer een op de zes mensen die de huisarts bezoekt een onbegrepen ziekte. Zij lijden bijvoorbeeld aan chronische pijn, vermoeidheids- of maag- en darmklachten. Vaak krijgen ze uiteindelijk een doorverwijzing naar de psycholoog, waardoor ze zich niet serieus genomen voelen. "Alsof het allemaal tussen de oren zit"', zegt Zonneveld.
De kwaliteit van leven van deze patienten neemt af en ze melden zich ziek, zegt de onderzoekster. Door het ziekteverzuim en de verloren productie stijgen de maatschappelijke kosten nog meer.

Cursus
Zonneveld ontwikkelde een groepscursus en deed onderzoek naar het effect ervan onder 162 patienten met onverklaarde lichamelijke klachten. Deze patienten hadden tot een jaar na het afronden van de cursus geen terugval,bleek uit het onderzoek. ook hadden zij hadden minder last van klachten en functioneerden zij beter, waardoor zij weer in staat zijn om te werken en minder gebruik maken van de gezondheidszorg. Ook berekende de promovenda dat de behandelkosten binnen 4 jaar terugverdiend zijn met een extra besparing van meer dan 1000 euro per patient. Ruim 40 procent van deze besparing is het resultaat van minder zorgkosten. Verschillende psychologen verzorgen de cursus in nauwe samenwerking met instellingen in de medische gezondheidszorg. (ANP / Skipr)
Lees meer: http://www.skipr.nl/actueel/id13859-kosten-door-onbegrepen-ziekten-kunnen-omlaag-.html#sthash.wUzm8eiQ.dpuf